Astaksantin je prirodni crveni pigment, spada u skupinu karotenoida, a široko je prisutan u svijetu oko nas. On daje divnu boju većini ljuskaša, uključujući rakove i škampe, ali i lososu te brojnim biljkama. Prisutan je i u mikroalgama, a Haematococcus pluvialis je superioran izvor ovog karotenoida, s obzirom na to da ima izrazito veliku sposobnost njegove akumulacije.
Astaksantin ima brojne pozitivne učinke na naš organizam, a trenutno je jedan od najjačih poznatih antioksidansa. Smatra se da je nekoliko tisuća puta jači antioksidans od vitamina C i resveratrola, nekoliko stotina puta jači od koenzima Q10, vitamina E ili alfa lipoične kiseline. Svi znamo da za mladolik izgled, ujednačen ten i njegovanu kožu nije dovoljna samo njega izvana. Za blagodati koje nam pruža astaksantin znaju gotovo svi, a posebice za njegovu protektivnu ulogu kože iznutra. Obožavaju ga kozmetička i anti-aging industrija, koje ga preporučuju kod održavanja elastičnosti kože, ujednačavanje tena, problema sa suhom kožom te u borbi protiv svih okolišnih toksina i štetnih poroka (pušenje, alkohol, nezdrava prehrana).
Biološke funkcije astaksantina:
– Snažan antioksidans
– Djeluje protuupalno
– Pospješuje imunološki odgovor
– Štiti kožu od oštećenja UV zrakama
– Pomaže u popravku DNA
– Anti-aging efekt (pospješuje elastičnost kože)
– Pomaže kod kožnih i respiratornih alergija
– Protektivna uloga kod neurodegenerativnih bolesti i karcinoma
U Terranovi astaksantin dobivamo iz prirodnog izvora, mikroalge Haematococcus pluvialis. Poznato nam je da svaka biljna hrana sadrži više od jednog fitospoja, među kojima postoji određena komplementarnost i sinergija, a da se svakom Terranova proizvodu dodaje upravo jedna takva kombinacija u obliku Magnifood kompleksa. U formulaciju su ubacili biljke koje također osiguravaju prirodne karotenoide, betakaroten i alfakaroten, zeaksantin, fikocijanine i klorofil, koji će sinergijskim djelovanjem osigurati maksimalnu antioksidativnu učinkovitost astaksantina.
Raštika – sadrži vitamine A, B, C i E, kalcij, cink, mangan, folnu kiselinu, antioksidanse lutein i zeaksantin
Spirulina –odlikuje se visokim sadržajem probavljivih proteina, vitamina, minerala, enzima, različitih pigmenata, klorofila, fikocijanina i superoksid dismutaze, koji doprinose ukupnom unosu antioksidansa
Pasji trn – sadrži mnogo vitamina C i drugih važnih antioksidansa (polifenola, betakaroten i alfakaroten), koji omogućavaju bolju zaštitu od slobodnih radikala, koji lako mogu oštetiti DNA