Naše crijevne bakterije obavljaju brojne zadaće, uključujući probavu hrane. Sve naše crijevne bakterije mogu biti podijeljene u 2 glavne grupe: bakteroide i firmikute. U zdravoj crijevnoj flori, ove dvije grupe su prisutne u idealnom omjeru od 1:1, što znači da crijeva sadrže otprilike jednaku količinu svake.
Međutim, osobe s prekomjernom težinom često imaju neuravnoteženu crijevnu floru u kojoj prevladavaju firmikuti. Kod nekih osoba taj omjer može biti 2.000:1. Znači, crijeva mogu sadržavati 2.000 puta više firmikuta od bakteroida!
Firmikuti imaju posebno svojstvo razgradnje sastojaka hrane koje ljudi inače ne mogu probaviti (ugljikohidrate iz vlakana i složene ugljikohidrate). Ovo stvara veliku količinu lako probavljivih ugljikohidrata u crijevima – puno više nego u crijevima s optimalnom ravnotežom bakterija. Ti ugljikohidrati su apsorbirani u organizam zajedno s kalorijama dobivenim putem hrane. Ovaj “skriveni” unos može lako doći do 200 kalorija više – i to svaki dan.
Dodatno, kod veće prevage firmikuta, veća količina konzumiranih ugljikohidrata (npr. šećera i tjestenine) doprinosi tome da se firmikuti bolje osjećaju i time će se brže razmnožavati u crijevima – tako započinje začarani krug!