BESPLATNA DOSTAVA ZA SVE NARUDŽBE IZNAD 35,00 EUR.

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Zašto je dobro uvesti niacinamid u svoju skin care rutinu?

Niacinamid ili nikotinamid oblik je vitamina B3 (niacina). Znanstvene teorije navode kako bi niacinamid u kozmetičkim preparatima mogao biti učinkovit jer je prekursor dvaju važnih koenzima u stanicama nikotinamid adenin dinukleotid (NAD+/NADH) i nikotinamid adenin dinukleotid fosfat (NADP+). Ove obje molekule ključne su za kemijske reakcije koje se odvijaju u našim stanica, uključujući i stanicama kože. NAD+ potiče stanice na proliferaciju, omogućuje popravak oštećenja stanica i njihovo normalno funkcioniranje. Postoje određeni dokazi kako lokalna primjena niacinamida povećava proizvodnju ceramida, lipida koji sudjeluje u održavanju kožne barijere. Sve ovo je vjerojatno razlog zašto vidite niacinamid naveden u sve većem broju proizvoda za njegu kože.

Evo 6 najboljih prednosti niacinamida:

1. Pojačava hidrataciju.

Kao što smo prethodno spomenuli, topikalna primjena niacinamida povećava proizvodnju ceramida pa samim time i poboljšava funkciju lipidne barijere kože. Zdravija kožna barijera bolje zadržava vlagu i manje je osjetljiva na potencijalne iritanse.

2. Smanjuje crvenilo.

Protuupalno svojstva niacinamida čine ga atraktivnim tretmanom za kožna stanja obilježena upalom, poput akni, rozaceje i ekcema.

3. Sužava pore.

Niacinamid može pomoći umanjiti pojavu pora tako što će održati kožu glatkom i čistom. Pomaže u reguliranju količine sebuma koju proizvode žlijezde čime se sprječava izbijanje začepljivanje pora i izbijanje prištića. Ne iritira kožu kao drugim tretmanima za akne, poput retinoida ili salicilne kiseline što ga čini posebno atraktivnim izborom za osobe sa suhom ili osjetljivom kožom.

4. Smanjuje hiperpigmentacijske mrlje

Niacinamid je odobren od strane dermatologa u liječenju melasme jer inhibira sintezu melanina.

5. Smanjuje bore i fine linije

Antioksidativna svojstva ovog vitamina mogu pomoći u zaštiti kože i njezinom oporavku od oštećenja uzrokovanih čimbenicima poput starenja, sunca i stresa. Provedena istraživanja pokazala su kako topikalna primjena niacinamida može ublažiti fine linije i bore slično kao tijekom primjene 4% hidrokinona.

6. Moguća zaštita od raka kože.

Postoje određeni dokazi kako oralna primjena nikotinamida sprjačava razvoj karcinoma kože, stoga je pitanje može li tako djelovati i topikalno primijenjen niacinamid?

Niacinamid se može koristiti jednom ili dva puta dnevno nakon čišćenja kože tijekom redovne rutine njege. Dostupan je u obliku seruma, krema ili kao maska. Većina proizvoda sadrži 5% niacinamida ili manje. U niži koncentracijama (1-2%) djeluje kao hidratacijski agens, a u višim koncentracijama djeluje na hiperpigmentacije i smanjuje lučenje sebuma. Općenito, sigurni ste s lokalnim niacinamidom, bez obzira koji tip kože imate i dobro se slaže s gotovo svim što koristite u režimu njege kože izuzev vitamina C.  

Skip to content