BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 35,00 EUR.

BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 35,00 EUR.

preuzmi 1

Dok većina ljudi zna kako neredovito nanošenje kreme za sunčanje i neprikladna odjeća ljeti (uslijed veće izloženosti suncu) može dovesti do opasnosti od opeklina, mnogi nisu svjesni da vas uobičajeni lijekovi također mogu izložiti povećanom riziku od fotoosjetljivosti.

Poznato je da preko 100 različitih tvari koje unesene u tijelo ili nanesene lokalno na kožu povećavaju sklonost kožnim reakcijama nakon izlaganja suncu.

Reakcije se dijele u fototoksične i fotoalergične.

Sun allergy

Kod fototoksičnih reakcija, spoj koji apsorbira UV-zrake neposredno stvara slobodne radikale i upalne posrednike čime uzrokuje oštećenje tkiva koje se očituje kao bol i crvenilo (poput sunčanih opeklina). Za razvoj ove reakcije nije potrebno prethodno izlaganje suncu i može se pojaviti kod bilo koga, premda se reakcije jako razlikuju. Fototoksične reakcije se ne šire na kožu koja nije izložena suncu.

Fotoalergija je reakcija stanično posredovane preosjetljivosti (IV-tip). Apsorpcija svjetlosti izaziva strukturne promjene lijeka ili tvari. Potrebno je prethodno izlaganje alergenu. Reakcija je obično ekcem s eritemom, ljuskanje, svrbež i ponekad pojava vezikula. Fotoalergija se javlja rjeđe od fototoksičnosti, a reakcija se može proširiti na dijelove tijela koji nisu bili izloženi suncu.

Određeni lijekovi čine osobu osjetljivijom na sunce, uzrokujući pretjeranu reakciju kože na sunčevu svjetlost. Štoviše, osjetljivost na sunce može dovesti do ozbiljnih opeklina čak i uz kratko izlaganje sunčevoj svjetlosti.

Antibiotici

Primjena nekih vrsta antibiotika može pojedince učiniti sklonijima na opekline od sunca. Među te antibiotike spadaju tetraciklini, sulfonamidi i fluorokinoloni (koji se koriste za liječenje raznih bakterijskih infekcija), od kojih su tetraciklini najistaknutiji lijekovi koji izazivaju fotoosjetljivost.

Oralna kontracepcija

Neki oblici kontracepcije mogu vas učiniti osjetljivijima na sunce. Oralni kontraceptivi uključujući one koji sadrže estrogen i progestin mogu povećati fotoosjetljivost.

Lijekovi protiv akni

Derivati ​​vitamina A često se propisuju za liječenje akni, a najčešće su to preparati koji sadrže tretinoin i izotretinoin. Derivati ​​vitamina A potiču izmjenu stanica u koži i potiču rast novih stanica kože. Pri tom procesu dolazi do uklanjanja i stanjivanja postojeće kožne barijere čime koža postaje osjetljivija na sunce.

Drugi lijekovi koji mogu uzrokovati osjetljivost na sunce:

NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi) – naproksen, celekoksib i piroksikam

Metotreksat – koristi se za liječenje karcinoma i autoimunih bolesti

Kardiovaskularni lijekovi – amiodaron, nifedipin, kinidin, kaptopril, enalapril, fosinopril, ramipril, dizopiramid, hidralazin, klofibrat i simvastatin

Tiazidni diuretici –  hidroklorotiazid, furosemid, klorotiazid i dr.

Triciklički antidepresivi – amitriptilin i dezipramin

Antidijabetički lijekovi –  glibenklamid i glipizid

Kemoterapeutici –  fluorouracil, vinblastin, dakarbazin, prokarbazin, metotreksat.

Dalton Magazin Lichtschutzfaktor Header Mobile

Zaštitite se od opeklina uzrokovanih izlaganjem suncu tijekom uzimanja lijekova na sljedeće načine:

Pitajte svog liječnika ako imate bilo kakva medicinska stanja koja mogu dodatno povećati rizik od osjetljivosti na sunce.

Ako tijekom uzimanja lijekova dobijete opekline od sunca, nemojte prestati uzimati lijekove bez prethodnog razgovora s liječnikom. Mnogi od ovih lijekova koriste se za liječenje ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su aritmija, dijabetes i različiti autoimuni poremećaji. Prestanak uzimanja ovih lijekova može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Skip to content