BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 35,00 EUR.

BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 35,00 EUR.

Svaka kuća treba imati „kućnu ljekarnu“ koja treba sadržavati lijekove i medicinske proizvode koje mogu pomoći u situacijama kada si možemo pomoći sami bez odlaska liječniku. Pri punjenju kućne ljekarne važno je znati što imati u njoj, kako ih čuvati i na što treba pripaziti. Donosimo vam neke savjete !

Osnovni pribor za prvu pomoć koje bi trebali imati  u kućnoj ljekarni za liječenje blažih zdravstvenih problema zbog kojih nije potreban odlazak liječniku kao pomoć kod manjih ozljeda  trebao bi sadržavati : univerzalni antiseptik za kožu i sluznice ( dezinficijens), sterilne gaze i komprese raznih veličina, zavoj, kopče za zavoj ili flastere, antibiotski gel ili prašak za dezinfekciju rana (gel tirotricina). Dobro je imati i toplo-hladne obloge za slučajeve uganuća, padova, oteklina uzrokovane ugrizom ili sportskim ozljedama.

Lijekovi u kućnoj ljekarni

U kućnoj ljekarni trebaju se nalaziti samo nužni lijekovi i svakodnevna terapija za kronične bolesti koju je propisao liječnik. Od lijekova treba sadržavati analgetike i antipiretike, odnosno lijekove koje koristimo u samoliječenju bolova i temperatura. Bilo bi poželjno da se lijekovi čuvaju u originalnim kutijama koje sadržavaju upute o lijeku kako bi bili sigurni u točno doziranje. Ukoliko niste sigurni u točno dozirane lijeka posavjetujte se sa ljekarnikom.

Lijekovi koje možete imati u svojoj ljekarni su paracetamol, ibuprofen, naproksen ili kombinacije tih lijekova s psudoefedrinom za liječenje simptoma prehlade i gripe. Pri odabiru lijeka za kućnu ljekarnu posavjetujte se sa ljekarnikom, jer iako su lijekovi mogu kupiti oni mogu stupiti u interakciju s drugim lijekovima i mogu izazvati nuspojave. Potreban je oprez u samoliječenju

Ne stvarajte zalihe lijekova. Ne čuvajte lijekove koje više ne koristite, npr. bila vam je propisana terapija antibiotikom i ostalo vam je nakon liječenja nekoliko tableta, ne čuvajte ih za poslije !

Ne određujte sami sebi lijekove, savjetujte se sa ljekarnikom, bezreceptni lijekovi nisu bezopasni i stupaju u interakciju s drugim lijekovima.

Svakako u kućnoj ljekarni morate imati lijekove koje vam je propisao liječnik ukoliko imate neku kroničnu bolest. Ne posuđujte lijekove !

Čuvanje lijekova

Posebnu pozornost treba obratiti na mjesto na kojem se čuvaju lijekovi. Ono treba biti suho, temperatura do 25 C( jedino ako za neke lijekove nije drugačije propisano, provjerite na kutijici lijeka), zaštićeno od svjetla i izvan dohvata djece. Najčešće se kućne ljekarne drže u kupaonici ili kuhinji što svakako nije pogodno mjesto za čuvanje. Svakih 6 mjeseci potrebno je provjeriti rok valjanosti lijekova, te  zbrinuti one isteklog roka i zamijeniti novim.  Lijekove s isteklim rokom trajanja potrebno je odnijeti u ljekarnu gdje će stručno osoblje pravilno zbrinuti lijekove isteklog roka trajanja.

Ostalo

Za tretiranje manjih opeklina dobro je imati  mast sa ribljim uljem ili mast s hijaluronskom kiselinom koja će ublažiti bol i spriječiti infekcije.

 Dobro je imati lijek za liječenje alergijskih kožnih reakcija i njegu nadražene kože  tu se koriste antihistaminici za lokalnu promjenu (mast ili gel) ili biljni pripravci s nevenom ili kamilicom.

Toplomjer je standard kućne ljekarne, ukoliko imate digitalni toplomjer bilo bi dobro provjeriti s vremenom da li je uredu baterija kako bi ga mogli koristiti kad bude potrebno.

Sredstva za prevenciju i liječenje tegoba trovanja koje izaziva proljev preporučljivo je imati  probiotik ili medicinski ugljen za pomoć. Kod povraćanja i proljeva dobro je koristiti oralne rehidracijske soli za nadoknadu tekućine.

Sirupi za kašalj se također moraju naći u svakoj kućnoj ljekarni. Savjetujemo da se koristi sirup koji se može koristiti i kod suhog i produktivnog kašlja.

Oprez

Momo paziti da lijekovi nisu dostupni djeci. Nije rijedak slučaj da se djeca otruju upravo doma zbog dostupnosti lijekova.

Lijekove NE posuđujte jer ako je vama nešto odgovaralo ne znači da će i nekom drugom.

Oprez je potreban kod djece i kod trudnica.

Pripremila: Katarina Fehir Šola, mag.pharm., univ.mag.pharm.

Skip to content